Sistem entegrasyon
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mayıs 2017) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Sistem Entegrasyon birden fazla sistemin bir araya getirilerek tek bir sistem olarak çalışmalarını sağlamaktadır. Sistem entegratörler bilgisayar ağları, kurumsal uygulama entegrasyonu, iş süreç yönetimi veya programlama gibi çeşitli teknikleri kullanarak ayrık sistemleri bir araya getirirler.
Sistemlerin işlevselliğini arttırabilmek için birçok alt sistem birbiri ile entegre olmaları gerekmektedir. Sistem entegrasyonu bu yuzden mevcut birçok sistemin birbirleri ile entegrasyonunu icerir. Bugünün dünyasında sistem entegrasyon mühendislerinin rolü daha da önemli hale gelmektedir. Sistemler artık tasarlanırken kendi içlerinde çalışıp diğer sistemlerlede entegre olacak şekilde geliştirilmektedir.
Sistem Entegrasyon Mühendislerinde olması gereken özellikler
[değiştir | kaynağı değiştir]Sistem entegrasyon mühendisleri bir konuda çok derin bilgi sahibi olmak yerine çok geniş bir yelpazede bilgi ve beceri sahibi olmaları gerekmektedir. Bu becerilere yazılım ve donanım mühendisliği, arayüz protokolleri ve genel problem çözme becerileri örnek verilebilir. Sistem entegrasyon mühendislerinin karşılaşacağı sorunlar genellikle daha önce tecrübe edilmemiş olması muhtemeldir. Bu sorunların çözümü için entegrasyon yapılan sistemlerin yapısı ve entegrasyon noktaları sistem entegrasyon mühendisleri tarafından incelenip sorunun temel sebebi tespit edilmelidir.
Entegrasyon Yöntemleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Yatay Entegrasyon diğer bir adıyla ESB (Enterprise Service Bus) özel bir altsistemin diğer sistemler ile olan iletişimini sağlaması icin yapılır. ESB bir arayüzü baska bir arayüze çevirme yeteneğine sahiptir. Bu sayede daha esnek ve az maliyet ile entegrasyon yapılabilir. Bu şekilde entegrasyon yapılan sistemlerde altsistemleri yenilemek veya tamamen değiştirmek mümkündür. Bu gibi durumlarda yeni kullanılacak benzer işlenselliği sağlayan altsistemler ile ESB arasındaki yeni arayüz bağlantısını sağlamak yeterli olacaktır.
Dikey Entegrasyon yatay entegrasyona göre daha hızlı ve sadece gerekli sunucularla entegrasyonu kapsadıgından kısa vadede daha ucuzdur. Ancak yeni bir altsistem veya mevcut altsistemdeki geliştirme ihtiyaçlarında çok yüksek maliyet ve entegrasyon eforu gerekmektedir.
Yıldız Entegrasyon ya da Spagetti Entegrasyon her sistemin diğer alt sistemler ile entegrasyonunun yapılmasıdır. Bu tip entegrasyonlarda yeni alt sistemlerin eklenmesi çok maliyetli olmaktadır. Benzer işlevselliğin sık sık kullanılması gereken alt sistemleri olan sistemlerde yildiz entegrasyon yapılması tercih edilebilir.
Mühendislik ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |